Rychlá reakce na poptávku, proaktivní přístup, bezchybné a včasné dodání – tak hodnotí spolupráci s Walmagem strojní technolog firmy SCHOTT. Pro závod v Lanškrouně jsme vyrobili náhradní upínací magnet do brusky Sklopan a původní řešení jsme tím vylepšili o přepínací mechanismus. Přepínací páky jsou na dlouhém magnetu dokonce dvě, což obsluze brusky usnadňuje práci.

SCHOTT je světovým dodavatelem dílů pro automotive. Jeden závod má také v českém Lanškrouně, kde vyrábí mimo jiné průchodky a hlavičky pro zapalovače do airbagů. Ty jsou klíčové pro aktivaci airbagů – díky nim se airbag v okamžiku nárazu nafoukne. Zákazníky SCHOTT jsou další dodavatelé v rámci automotive segmentu.

Hlavičky pro zapalovače airbagů se vyrábějí z drobných kovových dílů, které je potřeba zbrousit do roviny. Brousit jednu hlavičku po druhé by bylo neefektivní, takže v Lanškrouně obrábějí hlavičky po cca 50 či 60 kusech (počet se liší podle typu zapalovače). Obsluha brusky naskládá hlavičky v potřebném počtu do rastru, který funguje jako zásobník i držák zároveň. Ten umístí na výrobní pás, po kterém se zásobník posouvá pod pásovou brusku. Postupně se tak zbrousí všechny hlavičky v zásobníku.

Upínací magnet na míru pro brusku Sklopan

Zásobník s hlavičkami do zapalovačů na pásu pevně drží díky upínacímu magnetu, který je umístěný pod pásem. Má neobvykle dlouhý tvar a je dodáván jako součást brusky, kterou v lanškrounském SCHOTTu používají. Ta je české výroby (Sklopan z Liberce), nicméně magnet pod pásem pochází od německého výrobce.

Jan Šettner, strojní technolog v lanškrounském SCHOTTu, se na nás obrátil, protože magnet v brusce Sklopan bylo potřeba vyměnit. Měl již značně opotřebovanou pólovou desku, což se dá řešit tím, že se deska přebrousí – tím se ale postupně ztenčuje. V SCHOTTu už měli pólovou desku příliš tenkou na to, aby ji mohli ještě jednou zbrousit.

Kromě toho SCHOTTu dlouhodobě nevyhovovalo, že se původní magnetický upínač nedá vypnout (šlo o permanentní magnet bez přepínací páky). Takže když potřebovali z magnetu sundat kovovou lištu, jež se vkládá mezi držák hlaviček a magnetický pás, museli k tomu svolat tým několika lidí.

Jan Šettner nejprve oslovil německého výrobce původního magnetu – reakce na poptávku z Německa ale nepřišla. České zastoupení firmy technolog nedohledal.

‚‚Neměl jsem čas ani chuť čekat několik týdnů, než mi někdo odpoví. Hledal jsem proto jiné výrobce magnetů. Měl jsem jasno v tom, že chci najít výrobce, ne přeprodejce, chtěl jsem mít záruku profesionality a taky dostupného servisu v případě potřeby. Walmag mě zaujal tím, že je český, říkal jsem si, že jednání s nimi bude jednodušší a rychlejší než s někým z Německa. To se potvrdilo. Obchodní zástupce Walmagu Petr Hulan reagoval velmi pružně a za pár dní už tu byl na osobní schůzce,‘‘ pochvaluje si proaktivní přístup Walmagu Jan Šettner.

Hladkou spolupráci se SCHOTTem potvrzuje i Petr Hulan za Walmag: ‚‚V SCHOTTu přesně věděli, co chtějí, takže stačilo ověřit, že požadovaný magnet dokážeme vyrobit a odsouhlasit si dodací lhůtu. Pan Šettner mi na schůzce ukázal brusku, předal výkres od stroje a na základě toho jsem ve spolupráci s našimi konstruktéry zpracoval nabídku. Vlastně jsem se svezl na tom, že naše německá konkurence nereagovala.‘‘

 

Technické specifikace upínače pro brusku Sklopan

Bruska Sklopan v SCHOTTu obsahovala dlouhý permanentní magnet a technolog Šettner měl jasno v tom, že magnetickou technologii chce zachovat. Prioritou pro něj byla jednoduchost a cenová dostupnost – z pohledu ceny magnetu i z pohledu spotřeby elektrické energie. Nechtěl měnit zavedené výrobní postupy ani řešit, kam zapojit elektromagnet či jej propojovat s řidící jednotkou brusky. Přesné obrábění, které v SCHOTTu provozují, by navíc mohl elektromagnet zkomplikovat. Zapnutý elektromagnet se totiž zahřívá – to způsobuje roztažení obráběného materiálu a snížení přesnosti broušení.

‚‚Pro SCHOTT jsme vyrobili permanentní magnetický upínač typu Neomill, který jsme upravili na míru. Má dost neobvyklé rozměry – je 150 cm široký a 1 470 cm dlouhý, takže mu chlapi ve výrobě začali říkat jezevčík,‘‘ usmívá se Petr Hulan, obchodní zástupce Walmagu.

Aby se obsluze brusky s takto dlouhým magnetem dobře pracovalo, jsou na něm dvě přepínací páky, každá aktivuje ‚‚svoji‘‘ polovinu magnetu. ‚‚U permanentních magnetů je k přepnutí potřeba fyzicky překonat odpor, který magnet klade, musíte vlastně magnet přetlačit. Jedna přepínací páka u takto dlouhého magnetu by kladla při přepínání tak vysoký odpor, že by v SCHOTTu museli mít na přepínání nějakého svalovce,‘‘ vysvětluje Petr Hulan.

Jak částečně regulovat výkon permanentního magnetického upínače

Možnost regulovat magnetickou sílu je obvykle důvodem, proč si firmy pořizují elektropermanentní magnetické upínače nebo rovnou elektromagnety. Ani jeden z nich v  SCHOTTu nechtěli (kromě vyšší ceny by to pro ně znamenalo také úpravu výrobních postupů). Úpravy magnetické síly ale lze dosáhnout i u permanentních magnetů.

‚‚Výkon magnetu regulujeme tak, že mezi magnet a výrobní pás vkládáme milimetrovou planžetu. Ta sníží výkon magnetu, resp. část magnetické síly pohltí planžeta a držák s obrobky pak na pásu drží menší silou. Děláme to proto, že potřebujeme, aby zásobník po pásu hezky klouzal, tím se upínací magnet méně opotřebovává,‘‘ vysvětluje Jan Šettner ze SCHOTTu.

Levnější varianta magnetického upínače

Obchodní zástupce Walmagu nabízel SCHOTTu také levnější variantu upínače – snížení ceny bychom dosáhli tím, že bychom jako izolaci použili epoxid místo mosazi. Toto řešení si SCHOTT nakonec nezvolil, nicméně líbil se jim proaktivní přístup k zakázce.

‚‚Celkově bych spolupráci s Walmagem hodnotil těmito slovy: profesionalita, okamžitá reakce, vstřícnost. Máme tu v provozu ještě další brusky s podobnými magnety a mám jasno v tom, že až je budeme potřebovat vyměnit, oslovím zase Walmag. Věřím totiž tomu, že se jejich magnet v čase osvědčí. Jen to nyní ještě nemůžu říct na 100 %, nepoužíváme ho tak dlouho,‘‘ popisuje svou zákaznickou zkušenost Jan Šettner ze SCHOTTu.

Dodání a instalace nového magnetického upínače

Jan Šettner řešil nový upínací magnet s poměrně velkým předstihem. Chtěl mít magnet perfektně připravený, aby ve chvíli, kdy bude možné zastavit výrobu a magnet vyměnit, mohl ihned jednat. 

Výroba magnetického upínače na míru pro SCHOTT trvala cca 6 týdnů a magnet jsme do firmy dodali v lednu 2024.

TIP: Jak probíhá výroba zvedacích magnetů a magnetických upínačů na míru, jsme popsali zde.

 

Jsme tu pro vás! Rádi zodpovíme vaše otázky – ať už potřebujete vyměnit magnet v obráběcím stroji nebo teprve přemýšlíte o tom, že byste magnety do svého provozu zavedli. Kontakty najdete tady.