Zbyněk Tihelka, jednatel Walmagu

Přepínací páka zvedacího magnetu bez pojistky, která magnet vypne, když o něco jen lehce zavadí. Nepoužitelný magnetický systém za sto tisíc. V nejhorším případě i pracovní úraz. To vše mohou způsobit levné břemenové a upínací magnety. Jednatel Walmagu Zbyněk Tihelka už toho za 23 let v oboru viděl hodně. V rozhovoru popisuje, proč jsou levné magnety méně bezpečné a nevyplatí se.

Existuje něco, jako je podezřele nízká cena zvedacího magnetu nebo upínacího magnetu?

Ano, existuje. Jako u všeho. Obecně je dobré nakupovat tak, že si uděláte průzkum trhu a získáte tak představu o obvyklé ceně. Magnety s podezřele nízkou cenovkou mívají nevalnou kvalitu a dost omezenou životnost. Problematické může být i dodání, těžko se dovoláte záruky, zákaznický servis může chybět úplně. Prostě doporučuju zpozornět, jakmile je cena magnetu výrazně nižší, než je na trhu obvyklé. Vím o české firmě , která prodává levné magnety vyrobené v Číně a tvrdí o nich, že jsou české. Prozrazuje je právě podezřele nízká cena.   

Co je na magnetu nejdražší?

Na to se nedá přesně odpovědět. V ceně se odráží kvalitní materiál, odborné a přesné zpracování a know-how, respektive použité technologie, které určují finální vlastnosti magnetu. Také je potřeba říct, že speciální magnetické materiály bývají hůře dostupné. Například neodym, prémiový magnetický materiál, se vyrábí hlavně v Číně. Takže jeho cenu někdy ovlivní i politika Číny. A musím zmínit i to, že v Evropě máme dost přísná pravidla všeho druhu – ať už jde o ochranu životního prostředí, pracovní právo, potřebné atesty a tak dále. I to má pochopitelně vliv na cenu.

Neodym se používá do permanentních magnetů. Znamená to, že elektromagnety jsou levnější?

Takhle se to říct nedá. U elektromagnetů cenu nezvedá neodymium, ale zase je k jejich výrobě potřeba měď nebo hliník do magnetických cívek a navíjení cívek je poměrně pracné.

Existují nějaké levné náhražky k neodymu?

Nejlevnější magnet je keramický magnet, to je ten, co máte třeba doma na ledničce nebo na tabuli ve škole. Ten je pro průmyslové použití většinou relativně slabý. Ve výrobních provozech je optimální neodym. Nicméně i jeho kvalita se může lišit. Levnější neodymy mohou být lidově řečeno slabší; odborně řečeno levnější neodym nepojme na danou kubaturu tolik magnetické energie jako neodym v lepší kvalitě. Nebo se třeba v daném počtu objednaných kusů vyskytuje větší procento zmetků, které jednoduše neodhalíte.


Šroubovaná konstrukce magnetu se pomalu začíná rozpadat. Vpravo nejnovější
zvedací magnet od Walmagu Revolift, který má na celé konstrukci jenom 2 šrouby.

A co konstrukce magnetu? Znamená i tady dražší = lepší?

Nepochybně. Značí to větší úsilí a náročnější know-how. Dobře je to patrné u zvedacích magnetů. Ve Walmagu vyrábíme břemenové magnety tak, že jejich hlavní konstrukce je svařovaná. Je to dražší výrobní postup, než kdybychom k sobě jednotlivé díly jenom sešroubovali, ale magnet je potom kvalitnější, silnější a hlavně déle vydrží.

Jak konkrétně se vyšší kvalita projeví?

Svařovaný zvedací magnet je robustní, odolný a spolehlivý. Na konstrukci se nic nepovoluje, neviklá, z magnetu nic neodpadává. Což je z hlediska bezpečnosti extrémně důležité. Magnet se šroubovanou konstrukcí může sestavit a sešroubovat i méně kvalifikovaný personál. Většina šroubů ale časem povolí, namáhaná konstrukce se pak rozklíží a magnet se začne rozpadat.

Walmag zaměstnává kvalifikované svářeče a dáváme si hodně záležet na přípravě dílů – preciznost je základ. Kvalita spočívá v detailech, které obvykle poznají jen lidé se zkušeností s prací ve strojírenství. Pro laiky bych to popsal tak, že magnet by měl mít všechny povrchy precizně obrobené do roviny. Všechny hrany by měly být hezky souběžné a odjehlené, to znamená zaoblené. Přesně obrobený magnet z kvalitních materiálů i u dílčích částí vydrží pracovat dlouhé roky i při vysokém zatížení a bez poruchy.

Co přepínací mechanismus? Dá se nějak popsat kvalitní versus nekvalitní?

Ano, přepínací páka je další ukazatel kvality. Ideálně aby byla přesná a robustní, s ochranou proti vypnutí. Na svém LinkedInu mám video s magnetem, jehož přepínací páka žádnou ochranu proti vypnutí nemá a přepínací tlačítko je umístěné na konci páky. Na videu je hezky vidět, že stačí, když páka o něco lehce zavadí a zvedaný předmět z magnetu spadne. Asi si dokážete představit, jaký průšvih by to mohlo způsobit.

Co dalšího se promítá do ceny magnetů?

Už jsem zmiňoval know-how, tedy to, co je uvnitř magnetu a co tam skládají pracovníci s léty zkušeností, ne levná pracovní síla. Pod kvalitní zpracování spadá také to, co je na povrchu magnetu. Viděl jsem i magnet s papírovými štítky. To je u zvedacích magnetů neskutečný bezpečnostní hazard. Stačí pár škrábanců a už nevíte, jestli magnet unese 800 nebo 300 kilo. Přitom údaj o nosnosti je povinný bezpečnostní prvek na břemenových magnetech a když se ošoupe, měl by magnet projít servisem nebo repasí. Tedy to platí u nás, podle evropských předpisů. To je mimochodem další věc – levné magnety asijského původu   splňují jen nejzákladnější minimum, případně jsou na samé hranici a už při mírném opotřebení jsou pod normou.

U nás ve Walmagu platí, že certifikovaný zvedací magnet musí mít ve skutečnosti třikrát vyšší nosnost než je deklarovaná nominální nosnost i se vzduchovou mezerou 0,1 mm (tzv. AIR GAP TEST). Asijské magnety ani mnohé jiné tohle splňovat nemusí. Kvalitní magnety většinou dostanete s dokumentací, certifikáty, kontrolními protokoly a srozumitelným návodem k použití. Také budou poctivě zabalené, aby se během přepravy nepoškodily.


Zvedací magnet čínského původu s papírovým štítkem.
Ten bude nečitelný během pár týdnů.

Projeví se nižší kvalita magnetu také ve funkčnosti magnetu?

Ano, jak jsem zmiňoval, je tu bezpečnostní riziko, pokud upínané obrobky či zvedaná břemena na magnetech pořádně nedrží. Magnety nižší kvality mohou také mít vysoký zbytkový magnetismus, což znamená, že i poté, co magnet vypnete, z nich jde obrobek špatně odepnout. To může generovat další potenciálně nebezpečné situace na pracovišti.

Bohužel se občas stává, že špatný magnet způsobí, že se ve výrobě někdo zraní, takových případů už jsem pár viděl, dokonce mě jednou oslovila Policie se žádostí o odborné posouzení jednoho takového úrazu. Přitom pokud dodržujete zásady správného používání a máte kvalitní magnety, je používání magnetů naprosto bezpečné, mnohdy bezpečnější než upínání do svěráků či zvedání pomocí lan.

Zmínil jste bezpečnostní certifikáty a pravidla. Certifikace a testování se také projeví v ceně?

Je to tak. My ve Walmagu během výroby vše kontrolujeme, na vstupu i na výstupu. Máme vysoké nároky na naše dodavatele i zaměstnance, právě proto, že chceme magnety vyrábět kvalitně. Pečlivě kontrolujeme každý vyrobený magnet, zvedacím magnetům vystavujeme individuální certifikát garantující uvedenou nosnost. To řada výrobců vůbec nenabízí.

Jaké další komplikace můžou nastat, pokud si firma do výroby pořídí levné magnety?

Nepotěší vás, pokud zakoupené řešení pořádně nefunguje nebo sice zprvu funguje, ale nekvalitně zpracovaný magnet se extrémně rychle opotřebuje a fungovat přestane. Je hezké, když na magnetu ušetříte desítky tisíc, ale když vám pak zničehohic odejde zrovna když dokončujete zakázku za statisíce, tak vám to tak hezké připadat nebude. Kolik ušetříte, když z magnetu pod bezpečnostní rezervou odpadne břemeno a poškodí se, případně zničí drahé vybavení dílny, stroj, nebo v nejhorším případě způsobí újmu na zdraví?

Další nepříjemností je špatný nebo žádný zákaznický servis. Nekvalitní magnet se pokazí a opravy ani výměny se nedomůžete. Někdy se firmy se v těchto situacích obracejí i na nás, abychom jim pomohli.

A pomůžete?

Snažíme se, ale ne vždy to jde. Měli jsme tu třeba zákazníka, který si osadil traverzu 10 břemenovými magnety o nosnosti 500 kg s tím, že tímto podomácku vyrobeným magnetickým systémem bude zvedat dvanáctimetrové plechy o váze 4 tuny. My bychom takový velký magnetický systém dodali v ceně cca 1,5 mil. Kč, zákazník si myslel, že to zvládne sám za zhruba 100 000 Kč. Samozřejmě bez nějakého odborného poradenství a potřebného propočtu magnetické síly (a dalších fyzikálních sil, které na magnety zvedající břemena působí). Nefungovalo to vůbec, plechy se prohýbaly a z magnetů vždy odpadly. Zákazník chtěl ušetřit, ale místo toho vyhodil 100 000 Kč z okna.

Děkujeme za rozhovor! Chcete na závěr ještě ohledně kvality magnetů něco dodat?

Rád bych ještě zmínil aspekty jako ekologie, péče o zaměstnance, výše mzdy, daní apod. Platí, že za cenu některých magnetů z Číny my u nás nenakoupíme ani materiál. Takže pokud někdo přemýšlí i nad sociálními dopady své podnikatelské činnosti, může to být další argument, proč si pořidit magnetické upínače a zvedací magnety od českého výrobce.